Bemestingsseizoen 2025: wetgeving, tips en aandachtspunten

27 februari 2025

Het bemestingsseizoen 2025 is van start gegaan. Ben jij er klaar voor? Hier vind je uitgebreide informatie over hoe je je optimaal kunt voorbereiden, van datums, wetgeving tot het afstellen van de bemester.

Optimaal bemesten doe je zo!

Drijfmest uitrijden moet goed, netjes en op het juiste moment gebeuren. Na een nat seizoen in 2024 is de kans er dat de bodem op veel plekken verzadigd is. Mest uitrijden op een verzadigde bodem zorgt voor uitspoeling van meststoffen, hierdoor wordt de benutting van kostbare stikstof minder. Tevens is het wettelijk verboden om mest uit te rijden op een bodem waarvan de toplaag is verzadigd. Indien uw grasland en bodem het toelaat is vroege bemesting effectief en zorgt het ervoor dat de groei van grasland snel op gang komt.

Bij het uitrijden van drijfmest zijn een aantal aandachtspunten belangrijk. Drijfmest moet goed in de grond terechtkomen. Als dit niet het geval is wordt de kans op besmeuring groter en hierdoor groeit de opgedroogde mest mee omhoog. Dit gaat ten koste van voederwaarde, grasopbrengst en smakelijkheid.

Het toedienen van drijfmest moet op de juiste manier gebeuren. Hierbij een aantal tips: 

  • Houd de mest in de sleuven en zorg dat de sleuven voldoende gevuld zijn. Voorkom dat de mest over de sleuf stroomt of dat de sleuf droog staat
  • Houd het gras schoon van mest, voorkom besmeuring van mest op het gras.
  • Voorkom overlap, overlap zorgt voor besmeuring, opbrengstvermindering en onderbenutting
  • Stel de zodebemester horizontaal goed af
  • Stel de werkdiepte goed af (indien mogelijk)

Datums en verandering wetgeving 

GraslandDrijfmest
Zand- en lössgrond16 februari t/m 31 augustus 2025
Klei- en veengrond16 februari t/m 31 augustus 2025
BouwlandDrijfmest
Zand- en lössgrond16 maart t/m 15 september 2025
Klei- en veengrond16 maart t/m 15 september 2025

Wat verandert er in 2025 in de mestwetgeving?

  • De afbouw rondom derogatie neemt verder af. De stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest gaat verder omlaag. In 2024 was het 210 of 230 kg stikstof per hectare. De nieuwe norm wordt 190 kilogram per hectare in NV-gebieden en in de rest van Nederland 200 kilogram per hectare.
  • De derogatievrije zone voor percelen rondom Natura-2000 gebieden gaat van 250 m. naar 100 m.
  • De verlaging van de stikstof gebruiksnormen wordt in alle NV-gebieden 20%. In 2024 was dit nog 5%. In grondwaterbeschermingsgebieden op zand- en lössgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg was dit 10%
  • Alle landbouwers gaan vanaf 2025 de aanvullende gegevens landbouwer (AGL) doorgeven in plaats van alleen derogatiebedrijven en bedrijven met een hogere uitstoot. 

Lees meer op de site van het RVO: Hoeveel dierlijke mest landbouwgrond | RVO.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief